Je drone meenemen tijdens je vakantie

Wist je dat een drone wel 70 kilometer per uur kan vliegen en bijna 25 kilo weegt? Een drone biedt vandaag de dag veel mogelijkheden. Instanties zoals de brandweer en politie gebruiken drones voor civiele doeleinden, zoals het beveiligen van een terrein of bij opsporingsacties. Drones worden steeds populairder en komen vaker in het nieuws. Maar wat is een drone nou eigenlijk precies? In dit artikel kom je meer te weten over wat een drone is en wanneer je recht hebt op een vliegvergunning.

Wat is een drone? 

Een drone wordt door de Federal Aviation Administration gedefinieerd als een onbemand luchtvaartuig. Het kan hierbij zowel gaan om een luchtvaartuig dat op afstand bestuurd wordt, als een variant die een vooraf geprogrammeerde vliegroute aflegt. Drones hebben een ‘fail-safe’ stand. Dit is een optie dat de drone automatisch terugvliegt naar een vooraf bepaalde landingsplek als het contact tussen de drone en de bestuurder uitvalt. Een voordeel aan een drone is dat het apparaat nauwelijks geluid maakt. Het vliegt namelijk elektrisch! Vaak moet de accu tussen de vijf en twintig minuten vervangen worden. Dit klinkt heel onhandig, maar werkt in de praktijk prima. Er zijn echter wel twee nadelen. Een drone kan maximaal tot windkracht 5 de lucht in en is niet bestemd voor regen. Een drone is dus redelijk geschikt voor Nederlands weer. 

Waar mag ik vliegen met een drone?

Je mag met een drone vliegen in het vrije deel van het luchtruim in Nederland. Dit is een gedeelte van het luchtruim dat de luchtverkeersleiding niet controleert. Je mag bijvoorbeeld niet vliegen rondom vliegvelden en boven mensenmassa’s. Zodra je boven natuurgebieden wilt vliegen met een drone heb je hier een vergunning voor nodig. De aanvraag voor een vergunning biedt geen garantie tot het daadwerkelijk krijgen van een vergunning.

Drone gebruiken in het buitenland? 

Je drone meenemen op vakantie is geen enkel probleem. Het is echter wel belangrijk om je aan de vliegregels in het vakantieland te houden, zodat je geen boetes ontvangt. We hebben alvast wat belangrijke drone-regels voor het populaire vakantiebestemming Spanje op een rijtje gezet:  

Tip 1: Verboden om boven steden, luchthavens en stranden te vliegen;

Tip 2: Alleen toegestaan om met daglicht te vliegen;

Tip 3: Drone moet voorzien zijn van een identificatieplaatje met de gegevens van de eigenaar;

Tip 4: Drone moet inzicht zijn van de bestuurder;

Tip 5: De drone mag niet meer dan 2 kilo wegen. 

Kortom: verdiep je wel eerst in de regels voordat je een drone gebruikt. Zo hebben anderen ook plezier van jouw drone!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *