Een visum aanvragen voordat u op vakantie gaat?

U hoort het weleens, dat iemand aan visum aan moet vragen. Maar wanneer moet u dan een visum aanvragen en hoe doet u dat precies?

Geen verblijfsvergunning

Simpel; heeft u de nationaliteit van een visumplichtig land, dan moet u een visum aanvragen om bijvoorbeeld Nederland in te komen. Een visum is daarmee geen verblijfsvergunning. Het is een document dat een vreemdeling nodig is om ons land in te komen. Welke landen precies visumplichtig zijn, staat vermeldt op de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken.

Het A-en C-visum

Er zijn overigens twee soorten visa voor mensen die kortdurend in ons land willen blijven. Zo kunt u het A-visum aanvragen; een visum specifiek voor de transfers op een vliegveld en u kunt het C-visum aanvragen. Dit visum geldt als een visum voor toeristen met de duur van maximaal drie maanden. Deze twee visa noemt men ook wel Schengenvisa en deze visa zijn geldig op het gehele grondgebied van de Schengenstaten.  Een visum aanvragen kan bij de Nederlandse ambassade, dit kan echter ook in het consulaat van het land waarin u woonachtig bent. Bijzonder is dat een visum aanvragen u altijd geld kost, ongeacht of die nou wordt toe- of afgewezen.

Financiële middelen

Voor een visum aanvragen Nederland of voor een visum aanvragen China, u heeft altijd een geldig reisdocument nodig, net als bewijsstukken die uw reisdoel kunnen onderbouwen. Dit kunnen hotelreserveringen zijn of een uitnodigingsbrief. Verder dient u bewijsstukken te overleggen die bewijzen dat u genoeg financiële middelen heeft om de thuisreis te aanvaarden. Dit kunnen bankafschriften zijn maar ook reischeques of cash geld. Ook moet aangetoond worden dat u terugkeert naar eigen land, dit kan een werkgeversverklaring zijn of een inschrijving van kinderen die naar school gaan. Daarnaast dient u twee pasfoto’s mee te nemen als u een visum aan wil vragen, net als een kopie van de reisverzekering (minimale dekking: 30.000 euro). U neemt ook een kopie mee van het reserveringsbewijs van de reis.

Garantverklaring

Stel u kunt niet aan de gestelde ondergrens voldoen wat betreft de financiële middelen (34 euro per dag, per persoon), dan kan eventueel iemand anders garant voor u staan. In dat geval verklaart de garantsteller dat hij of zij verantwoordelijk is voor het onderhoud van de reiziger tijdens het verblijf in het land van uw reisbestemming.  Dit kan middels het invullen van een garantverklaring die bij de ambassade of het consulaat moet worden getoond. De garantsteller staat ook garant als borg voor eventuele kosten die de overheid zou maken vanwege het verblijf in het land.

Rechtbank

Een visum aanvragen voor Rusland of Amerika moet binnen een termijn van vijftien kalenderdagen worden afgehandeld.  Als u een visum hebt aangevraagd dan wordt vooral gekeken naar de risico’s die het met zich meebrengt als u onverhoopt langer dan de aangegeven termijn in een ander land verblijft. Als uw visum wordt afgewezen, dan kan bezwaar aangetekend worden. Wordt ook dit ongegrond verklaard, dan kunt u het nog via de rechtbank proberen. Er geldt een bezwaar- en beroepstermijn van vier weken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *