Wat moet je allemaal weten over een caravan verzekeren?

Het kopen van een caravan blijkt in de praktijk iets te zijn wat ontzettend veel mensen op een zeker ogenblik overwegen. Voor een dergelijke caravan geldt dan ook dat er best wat voordelen aan verbonden zijn. In de basis vormt ze eigenlijk een behoorlijk voordelig verblijf. Voor heel wat mensen is een vakantie in bijvoorbeeld een hotel financieel niet echt haalbaar. Daar staat tegenover dat op vakantie gaan met de caravan dat net wel is. Geldt dat ook voor jou en wil je omwille van die reden graag een caravan kopen? Dan is ook je caravan verzekeren een niet onbelangrijk aandachtspunt waar je rekening mee zal willen houden. Heb jij ook het idee om een dergelijke verzekering af te sluiten, maar zou je daar graag in eerste instantie nog wat meer over willen weten? Dan is het zeker de moeite waard om verder te blijven en de onderstaande informatie door te nemen.

Hoe nuttig is je caravan verzekeren?

Laat ons in eerste instantie even kijken naar hoe nuttig een caravan verzekeren in de praktijk precies is. Wanneer we dat doen kunnen we in eerste instantie vaststellen dat een caravan in de praktijk niet zelden beschikt over een vrij stevig prijskaartje. Hoeveel je voor de aankoop van jouw caravan precies dient te betalen is afhankelijk van verschillende factoren. Onder meer het verschil tussen een tweedehands en een nieuw exemplaar kan uiteraard reeds voor een behoorlijk prijsverschil zorgen. 

Voor heel wat mensen geldt dat ze met hun caravan niet alleen maar (korte) vakanties ondernemen in eigen land. Het gebeurt in de praktijk dan ook niet zelden dat ermee naar het buitenland wordt getrokken. Dat betekent niet alleen dat je onderweg een groter risico loopt om geconfronteerd te worden met schade, dat is ook ter plaatse het geval. In bepaalde delen van Europa kan het weer bijvoorbeeld een stuk extremer zijn dan in Nederland het geval is. Dat geldt niet in het minst voor de onweersbuien die er kunnen optreden. Wanneer je de beschikking hebt over een passende caravanverzekering zal je, je hier in de praktijk evenwel geen zorgen om hoeven te maken.

Is je caravan niet meeverzekerd met de autoverzekering?

Een belangrijke vraag die in de praktijk vaak wordt gesteld met betrekking tot een caravan verzekeren heeft betrekking tot het feit of je caravan standaard niet meeverzekerd is met je auto. In bepaalde gevallen is dat inderdaad zo. In de praktijk kan er worden vastgesteld dat je caravan onder de dekkingen van de autoverzekeringen valt zolang ze ook daadwerkelijk aan de auto hangt. Met andere woorden, koppel je de caravan op een bepaald moment los? Dan zal deze eigenlijk niet meer verzekerd zijn. Dit is wel een niet onbelangrijk punt om aandacht aan te besteden. Ook dit benadrukt eens temeer dat het afsluiten van een caravanverzekering in de praktijk zeker interessant kan zijn. 

Hoe kan je, je caravan precies verzekeren?

Bovenstaande gezegd hebbende mag het dus duidelijk zijn dat je caravan verzekeren in de praktijk absoluut het overwegen waard kan zijn. Op dit vlak zal je tot de conclusie komen dat er eigenlijk een keuze kan worden gemaakt uit twee verschillende opties. Je kan ervoor kiezen om een standaard caravanverzekering af te sluiten, maar daarnaast is het eveneens een mogelijkheid om te kiezen voor één of meerdere aanvullende verzekeringen. Laat ons starten met de basis caravanverzekering. 

Voor deze standaard verzekering geldt dat ze op zich reeds een behoorlijk aantal dekkingen weet aan te bieden. Zo biedt ze bijvoorbeeld een dekking tegen diefstal en ongevallen, maar zal je ook kunnen vaststellen dat ze een dekking biedt tegen brand- of waterschade. Moet er een vervangend verblijf worden voorzien? Ook in dat geval zal je tot de conclusie komen dat deze standaard is verzekerd door de gewone caravanverzekering. Bij je caravan verzekeren is het in de praktijk wel een aanrader om ook even te kijken naar de manier waarop bijvoorbeeld totaalverlies wordt verzekerd. 

Van welke dekking is er sprake bij totaalverlies?

Bij je caravan verzekeren zal je in de praktijk altijd de nodige aandacht willen besteden aan de dekking waarvan sprake is bij totaalverlies. Wat dit betreft kan je rekenen op:

  1. De nieuwwaarde dekking;
  2. De aanschafwaarde dekking;

Welke van deze beide dekkingen van toepassing is bij jouw caravan verzekeren is onder meer afhankelijk van de levensduur waar de caravan in kwestie over beschikt. Is er sprake van een nieuwe caravan die jonger is dan 5 jaar? Dan zal je bij nagenoeg alle caravanverzekeringen op de markt kunnen rekenen op een dekking bij totaalverlies op basis van de nieuwwaarde. Dat is niet het geval indien je ervoor kiest om een tweedehands gekochte caravan te laten verzekeren.

Is er sprake van een tweedehandse caravan en ben je daar minder dan drie jaar eigenaar van? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat je ze bij totaalverlies kan laten dekken op basis van de aanschafwaarde. Zoals de naam reeds aangeeft is dat de waarde die jij voor de caravan hebt betaald.

Je caravan aanvullend verzekeren, wat zijn de mogelijkheden?

Standaard je caravan verzekeren door middel van een zogenaamde basisverzekering zorgt er in de praktijk duidelijk voor dat je reeds kan rekenen op een aantal uitstekende dekkingen. Dit gezegd hebbende zijn menig aantal mensen evenwel van mening dat deze dekkingen toch nog niet voldoende zijn. Neem nu bijvoorbeeld een eventuele mover. Standaard is schade aan de mover niet verzekert. Dat ondanks het feit dat dit ding in de praktijk toch al snel zo’n 1.500 euro kost. 

Je caravan verzekeren door middel van één of meerdere aanvullende verzekeringen kan ervoor zorgen dat ook schade aan de mover kan worden verzekerd. Dat is echter niet alles. Vaak kan er bij het bekijken van de polisvoorwaarden van een standaard caravanverzekering immers ook worden vastgesteld dat hagelschade niet wordt verzekerd. Dat is een belangrijk aandachtspunt om bij stil te blijven staan. Voor dit type schade geldt namelijk dat ze in de praktijk behoorlijk vaak voorkomt aan een caravan. Deze dekking voorzien is dan ook doorgaans geen overbodige luxe. Beschik je over een hagelbestendig dak op je caravan? Dan zal je kunnen vaststellen dat er zomaar een korting tot wel 70% op de caravanverzekering kan worden verkregen. Dat is toch wel mooi meegenomen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *